Nói Về Tết Trung Thu Chi Tiết Ở Việt Nam

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
  • User Avataradmin
  • 06 Sep, 2019
  • 0 Comments
  • 6 Mins Read

Nói Về Tết Trung Thu Chi Tiết Ở Việt Nam

MID – AUTUMN FESTIVAL IN VIETNAM

Vietnam is the country with many beautiful festivals. There are hundreds of festivals each year. Besides the Tet Holiday, the Mid-Autumn festival is one of the most famous festivals and it is a traditional celebration for Vietnamese children.

The Mid-Autumn festival dates back to the Rice Civilization of the Red River delta, over 4,000 years ago. It is fantastic and charming with its history. It is held on the 15th day on the 8th lunar month (often in late September or early October) in the middle of autumn and it is celebrated for a whole day. On this day, the adults and the parents prepare many different foods – Moon cakes, candies, biscuits, jellies, and fruit, such as grapefruit, longan fruit, bananas, apples, mango, etc. All of them are designed with fun symbols, for example: dog, cat, mouse …

Moon cakes are the specific cakes and are only on this festival. Moon cake, which is made from flavour, meat, egg, dried fruit, pumpkin’s seed, peanut, is so sweet and good tasting. Everyone sounds “How delicious Moon cakes are!” after tasting them and can’t say no with them. Moon cakes symbolise Luck, Happiness, Health and Wealth on the Mid-Autumn day.

Besides that, the children are provided with many nice lanterns – star lanterns, flower lanterns and diverse funny masks such as clown mask, lion mask, prince or princess mask for the special performance in the evening of the full moon. Everywhere is fallen in the active and colourful air. The main point of the Mid-Autumn is that children use the beautiful lanterns, wear funny masks, perform fantastic lion dances, sing folklore songs in the house’s grounds or in the streets when the moon is rising. It is really an exciting show.

The Mid-Autumn celebration is an opportunity for members of the family to visit together and share together everything in their year. The young generation express their gratitude to the old generation. The parents show their love for their children. Because the autumn is the time of the beginning of the new school year, so the adults and parents give gifts to the children. And the teenagers receive a lot of presents with many good luck wishes before the hard school time. The symbol PhD which is made from paper represents good wishes for success to pupils. For others, because the traditional time to have this festival is usually after harvesting the crops, it is as the congratulation for the full harvest.

Nowadays, although some of the traditional toys have been replaced by modern toys, the meaning and the performance has been kept and developed. It is certain that the Mid-Autumn day is important and famous for Vietnamese people. Everyone wants to join in it. And it really is a good example of the traditional culture of the Vietnamese.

(Source: Tran Cam Van)

BẢN DỊCH:

TẾT TRUNG THU Ở VIỆT NAM

Việt Nam là đất nước có nhiều lễ hội đẹp. Có hàng trăm lễ hội mỗi năm. Bên cạnh Tết Nguyên đán, tết ​​trung thu là một trong những lễ hội truyền thống nổi tiếng nhất được tổ chức cho trẻ em Việt Nam.

Lễ hội Trung thu bắt nguồn từ nền văn minh lúa gạo của đồng bằng sông Hồng, cách đây hơn 4.000 năm. Nó là sự kết tinh tuyệt vời và quyến rũ của lịch sử. Được tổ chức vào ngày 15 vào tháng 8 âm lịch (thường là vào cuối tháng 9 hoặc đầu tháng 10) vào giữa mùa thu, tết trung thu được tổ chức trong cả một ngày. Vào ngày này, người lớn và cha mẹ chuẩn bị nhiều loại thực phẩm khác nhau – bánh trung thu, kẹo, bánh quy, thạch, và trái cây, như bưởi, quả nhãn, chuối, táo, xoài… Tất cả đều được thiết kế với các biểu tượng vui nhộn, ví dụ: chó, mèo, chuột…

Bánh trung thu (Moon cakes) là những loại bánh chỉ có trong dịp này. Bánh trung thu, được làm từ hương vị, thịt, trứng, trái cây khô, hạt bí ngô, đậu phộng, rất ngọt và ngon. Mọi người có vẻ như rất khó từ chối món bánh trung thu ấy. Bánh trung thu còn tượng trưng cho sự may mắn, hạnh phúc, sức khỏe và giàu có vào ngày Trung thu. Bên cạnh đó, trẻ em còn được mua nhiều đèn lồng xinh xắn – đèn lồng sao, đèn lồng hoa và mặt nạ ngộ nghĩnh như mặt nạ chú hề, mặt nạ sư tử, hoàng tử hay mặt nạ công chúa cho buổi biểu diễn đặc biệt vào buổi tối trăng rằm. Đâu đâu cũng rơi trong không khí sôi động và đầy màu sắc. Điểm chính của Trung thu là trẻ em sử dụng những chiếc đèn lồng xinh đẹp, đeo mặt nạ ngộ nghĩnh, biểu diễn những điệu múa sư tử tuyệt vời, hát những bài hát dân gian trong khuôn viên nhà hoặc trên đường phố khi mặt trăng mọc. Nó thực sự là một chương trình thú vị.

Lễ hội Trung thu là cơ hội để các thành viên trong gia đình đến thăm và chia sẻ mọi thứ trong năm của họ. Thế hệ sau bày tỏ lòng biết ơn đối với thế hệ trước. Các bậc cha mẹ thể hiện tình yêu của họ dành cho con cái của họ. Vì mùa thu là thời điểm bắt đầu năm học mới, nên người lớn và phụ huynh tặng quà cho trẻ con. Và các bạn tuổi teen nhận được rất nhiều quà với nhiều lời chúc may mắn trước thời gian học vất vả. Biểu tượng tiến sĩ được làm từ giấy thể hiện những lời chúc tốt đẹp để thành công cho học sinh. Đối với những người khác, vì thời gian truyền thống để có lễ hội này thường là sau khi thu hoạch mùa màng, đó là lời chúc mừng cho vụ thu hoạch đầy đủ.

Ngày nay, mặc dù một số đồ chơi truyền thống đã được thay thế bằng đồ chơi hiện đại, ý nghĩa và vẻ ngoài vẫn được giữ và phát triển. Một điều chắc chắn là Trung thu rất quan trọng và nổi tiếng đối với người Việt Nam. Mọi người đều muốn tham gia vào ngày này. Và nó thực sự là một ví dụ điển hình về văn hóa truyền thống của người Việt Nam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *